Peteklerin Havası Nasıl Alınır

Ev ve işyerlerinin en büyük problemlerinden biri ısınma problemi ve sıcak su problemidir. Özellikle kış aylarında doğalgaz ile ısınan birçok evde ısınma ve sıcak su problemi yaşanabilir. Doğalgaz faturalarının yüksek gelmesi, ısınma ve sıcak su sorununun en belirgin özelliği ise kalorifer tesisatında oluşan havadır. İçerde biriken bu hava, sıcak suyun peteklere gitmesini engeller ve böylece hem sıcak su sorunu hem de ısınma problemi yaşanır. Burada peteklerin havası nasıl alınır sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Döküm peteklerin havası nasıl alınır? Konusunda bilgili olmak gerekir. Döküm kaloriferlerde oksitlenme, çürüme ya da paslanma olasılığı daha fazla olur. Döküm peteklerin havasını almak için bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

  • İlk önce peteğin üst vanası kapatılır. Eğer vana yoksa peteğin diğer tarafında bulunan hava alma prujörü pense ile gevşetilir ve su gelene kadar açık tutulur. Su gelince sıkıca kapatılır.
  • Döküm peteklerde hava alma prujörü bulunmuyor ve paslanma yapmışsa hava vana tarafından alınmalıdır. Bunun için de bir İngiliz anahtarına ihtiyaç duyulur.
  • Alt vana açık, üst vana kapalı olmalıdır. Üst vana hafifçe gevşetilir ve suyun gelmesi beklenir. Su gelince yine sıkıca kapatılır.

Çoğu zaman kombi petek temizliği kişiler tarafından peteklerin yıkanması olarak algılanır. Ancak bu tamamen farklı bir işlemdir. Genellikle ev hanımları petek temizliğini dış temizlik olarak yaparlar. Petekler ıslak bezle silinir ve kurulanır. Ancak periyodik temizliği ve bakımı yapılmayan peteklerde çoğu zaman kombim neden ısıtmıyor ya da peteklerin altı ısınmıyor gibi şikayetlerde bulunurlar. Peteklerin daha fazla ısı yayması için ise kombi derecesi yükseltilmeye başlanıyor. Bu uygulama aslında yanlıştır. Eğer petekleriniz tıkalı ise siz ne kadar kombi derecesini yükseltmiş olsanız da doğalgaz faturanızı yükseltmekten başka bir şey yapmamış olursunuz. Peteklerin hava yapması neticesinde su tesisat içinde devir daim olmaz ve peteklerin alt kısmına su gitmez. Bunun sonucunda peteklerin altı soğuk üstü sıcak kalır. Bu problem giderilmezse peteğin geneline yayılma riski gösterir.

Doğalgaz petek temizliği için robot makineler ve hassas cihazlar kullanan firmalardan yardım almanız gerekir. Gerçek petek temizliği yaklaşık 2-3 saat sürer ve titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Petek temizliği yapılırken ilk önce peteğin içinde birikmiş olan bakteri, kireç, çamurlu su, pislik gibi şeylerin tamamen parçalanıp temizlenmesi gerekir. Bunun için özel solüsyonlar kullanılır. Tesisat içinde birikmiş bütün pislikler bu solüsyon sayesinde parçalanır ve petek içinin suyun devir daim yapmasına imkan verecek alan açılmış olur. Bu parçalanan pislikler özel makineler sayesinde tesisatın içinden atılır. Bu işlem temiz su gelene kadar devam ettirilir. Daha sonra peteklerin içi tamamen temizlendikten sonra içi temiz su ile doldurulur ve kombi tesisatı tekrar açılarak peteklerin çalışması sağlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir