Soğuk kış günlerinde doğru şekilde ısınmak, ısı kaybı yaşamamak için kalorifer temizliği yaptırılmalıdır. Kalorifer temizliği ve bakımı hem maddi yönden hem de kış ortasında ısınma problemi yaşamamak için önemlidir. Çoğu zaman periyodik olarak kalorifer temizliği ve bakımı yaptırılmadığı için ısınma problemi yaşamanın yanında faturaların da yüksekliği karşılaşılan problemlerin başında gelir. Kalorifer petek temizliği yapılırken siz de evinizde ufak tefek bakım uygulamaları yapabilirsiniz. Ancak bu bakım periyodik kalorifer petek temizliği ve bakımını kapsamaz. Sadece peteğin ve kaloriferin ömrünü uzatacak küçük çapta önlemler olabilir. Kalorifer peteğinin araları ve arkası elektrik süpürgesi ile tozu alınır ve sonra sopa ucunda bez ile dış temizliği yapılabilir.
Kalorifer peteklerinin tıkanma sebepleri nelerdir?
- Kalorifer peteklerinin tıkanma sebeplerinden biri oksitlenmedir.
- Kalorifer peteklerinde bulunan yüksek ısı yüzünden termofil bakteriler kalorifer peteklerinde yaşama alanı bulunur.
- Kalorifer peteklerine gelen su kireçlidir. Bu yüzden zamanla kireçli su borularda tortu sebep olur.
- Kalorifer borularının içindeki su zamanla oksitlenmeden, kireçli sudan ve çeşitli tozlardan dolayı çamurlaşmaya, küflü suya dönmeye başlar.
Kalorifer temizliği ve bakımı özen ve dikkat isteyen bir iştir. Profesyonel hizmet alarak kalorifer petek temizliğini yaptırabilirsiniz. Peki kalorifer petek temizliği nasıl yapılır, kendimiz evde kalorifer petek temizliği yapabilir miyiz?
Kalorifer petek temizliği ve bakımı sizin evde çok fazla yapamayacağınız bir işlemdir. Sadece peteklerin dış temizliğini yapabilir ancak en önemli olan iç temizliğini yapabilmek için profesyonel yardım alabilirsiniz. Kalorifer petek temizliği yapılırken özel solüsyonlar ve kalorifer peteklerinin içinde bulunan pis suyun tamamen temizlenmesi gerekir. Bunun için özel cihazlara gerek vardır. Petek temizliği için ilk yapılması gereken temizlik için kullanılacak makinenin kombi tesisatına bağlanırken en doğru noktadan bağlantısının kurulmasıdır. Genel olarak kullanılan yer ise kombi altı olmaktadır. Bunun yanında banyoda bulunan havlupan vanalar da kullanılmaktadır. Petek içinde bulunan tortu, kireç, bakteri gibi pislikleri temizlemek için özel makineler ile bağlantı kurulduktan sonra peteğin içine gönderilen özel petek içi temizleme solüsyonu bırakılır. Böylece özel solüsyon ile peteğin içindeki pislikler peteğin içi temizlenene yani temiz su gelene kadar yaklaşık 2-3 saat boyunca devir daim yaptırılır. Sonrasında kombinin su seviyesi ayarlanır ve peteklerin havası alındıktan sonra kombi çalıştırılarak verimli ısınmaya geçilebilir.
Petek bakımı ve temizliği için iki yılda bir periyodik temizleme yapılabilir. Böylece kış aylarına yakın zamanlarda yaptıracağınız temizlik ve bakım sonrasında hem verimli ısınma sağlamış olur hem de doğalgaz faturalarınızda ciddi anlamda tasarruf sağlamış olursunuz.